top of page
IMG_0018.jpeg
focus-TRANSPARANT.png

Focus op Gezondheid

How to reinforce your immune system (Engelstalig) door Hilde De Smet en Peter van den  Broucke - van YouTube gehaald - hier de gedownloade versie

Zonder kleerscheuren door de

lockdown exit strategy:

tips om je systeem te versterken en het correct toepassen van de hygiënische maatregelen

maart 2020

 

Als arts voel ik me genoodzaakt te spreken in deze tijden van verwarring en deze informatie te delen. Indien u ze nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen.

Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken, om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact? Als ratten in de val voelen we ons, benauwd, met of zonder virus. Onze huidig geneeskundesysteem biedt geen antwoord op deze virale pandemie, tenzij hygiënische maatregelen, isolatie, het ondersteunen van de vitale functies bij ernstig zieken en mogelijks het anti-malariamedicijn chloroquine, dat nu ook in quarantaine geplaatst is en alleen nog beperkt beschikbaar is. Daarnaast beschikken we over een aantal antivirale middelen, maar die vragen gemiddeld 12 dagen om echt werkzaam te zijn.

Eén positieve noot: deze pandemie roept wereldwijd op tot solidariteit, bescherming van de zwakkeren in onze maatschappij, waarvoor nu allen een inspanning moeten doen.

Maar is er echt niets dat we kunnen doen om onszelf te versterken, ons immuunsysteem te ondersteunen, preventief én wanneer we reeds het virus in ons lichaam hebben? Zeker en vast wel (zie verder in deze brief), maar waarom wordt hier geen aandacht aan besteed in de media, in de gezondheidszorg? Zijn we zo ver afgedwaald van de basis van gezondheid, die bij onszelf begint, het versterken van het “terrein” in plaats van het bestrijden van de “vijand”? Net zoals muggen het stilstaand, vertroebeld water zoeken en terug verdwijnen wanneer het water helder stroomt. Wanneer de vuilnisbelt opgeruimd is, gaan ook de ratten weg. Zijn zij de oorzaak van het probleem of het gevolg?

Reeds honderden, duizenden jaren hebben onze voorouders gebruik gemaakt van middelen uit de natuur om onszelf te beschermen tegen ziekte, onze afweer te versterken, onszelf te helen en te genezen. Wij zijn een onderdeel van een groter systeem. Waarom is daar in deze tijd zo weinig interesse voor? Een van de antwoorden is: “omdat er geen afdoende bewijs is dat deze middelen werken, onvoldoende studies….” Er werden echter nog nooit grootschalige studies opgezet om deze remedies te bestuderen. Het gevolg hiervan is dat er een ontzettend groot potentieel aan medicijnen en versterkende middelen gewoon aan de kant geschoven wordt, vergeten wordt…

 

Ons immuunsysteem ondersteunen in preventie

- Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes ter ondersteuning van de immuniteit en ter bestrijding van infecties

Look

Tijm

Salie

Oregano

Basilicum

Oost-Indische kers

Paddenstoelen * (shiitake, reishi, maitake, coriolus versicolor, maar ook de gewone champignon!)

Gember

Groene thee

Zwarte bessen (cassis)

Vlierbloesems en -bessen *

Vitamine C-rijke groenten en fruit (citrusvruchten, papaya, kolen, bloemkool, broccoli, rode en gele paprika’s, chilipepers, verse peterselie, tuinkers, kiwi, ananas, bieslook…) – liefst zo weinig mogelijk bewerkt en verhit. Hoe langer bewaard in de koelkast, hoe minder vitamines erin.

* Wegens de zeldzame complicatie bij een corona-infectie op een cytokinestorm (een extreme reactie van het immuunsysteem) is het raadzaam uit voorzorgsmaatregel deze stoffen alleen ter preventie in te nemen en niet tijdens de infectie.

 

- Doe zonlicht op!!! In dit seizoen is de UV- index nog zo laag dat je zonder schade kan zonnebaden. Stel ook je longen, buik…. bloot aan zonlicht, zonder zonnecrème. Zonlicht stimuleert de vitamine D-productie, die cruciaal is voor het immuunsysteem, De meeste mensen hebben een tekort aan vitamine D. Zonlicht stimuleert ook onze melatonine-productie, het slaaphormoon. Tekorten aan melatonine worden door sommige wetenschappers gelinkt met een verhoogd risico op ernstige symptomen bij een corona-infectie.              Zonlicht herstelt ook de elektro-magnetische balans in onze cellen (zie het werk van Dr. Zane Kime en F.A. Popp). Mensen die niet goed tegen zon kunnen, hebben meestal een tekort aan goede vetzuren (Johanna Budwig). Neem enkele soeplepels lijnzaad-, perilla- inca inchi-olie bij per dag (niet verhitten, in de koelkast bewaren en niet te lang bewaren) of neem een supplement bij van algenolie of spirulina. Ook noten, pitten en zaden leveren goede vetzuren.

 

- Beweeg voldoende, wandelen stimuleert het lymfesysteem en de immuniteit.

 

- Kruiden en supplementen ( ga voor kwaliteit: je gespecialiseerde apotheek of natuurwinkel kan je hierbij zeker helpen)

Echinacea*

Cat’s Claw

Astragalus

Indiase gentiaan

Betaglucanen* (o.a. uit paddestoelen)

Vitamine C (liefst in een natuurlijke vorm zoals uit rozebottels, acerola, camu camu, amlabessen…)

Vitamine D*

Propolis (de natuurlijke lijm die bijen gebruiken)

Zink (in een goed opneembare vorm)

Selenium ( of eet elke dag 5-10 Braziliaanse of para-noten)

Colloidaal zilver

Kombucha (koop kombucha met levende bacteriën in!)

Waterkefir

Spirulina

Etherische oliën verdampen in je huis en slaapkamer: tijm (thymol), salie, oregano, basilicum, jeneverbes, eucalyptus, tea tree…)

* Wegens de zeldzame complicatie bij een corona-infectie op een cytokinestorm (een extreme reactie van het immuunsysteem) is het raadzaam uit voorzorgsmaatregel deze stoffen alleen ter preventie in te nemen en niet tijdens de infectie.

- Zorg voor een gezonde darm (80 % van het immuunsysteem bevindt zich ter hoogte van de darmen!):

 1. gebruik regelmatig gefermenteerde producten rijk aan lactobacillen    ( zuurkool, gefermenteerde groenten, shoyu, tamari, tempeh, natto, miso, appelazijn, amandel- of cocosyoghurt, kombucha, waterkefir….).

 2. Probeer voldoende vezels uit groenten te eten (voeding voor goede darmbacteriën) – langzaam opvoeren om winderigheid te vermijden

 3. Beperk dierlijke producten (melk, kaas, vlees) en bewerkte voeding rijk aan additieven maar met weinig voedingswaarde

 4. Eet zoveel mogelijk vers, onbewerkt en biologisch

 5. Vul 70 – 80 % van je bord met groenten. Beperk brood.

 

- Vermijd het gebruik van suiker – suiker verlaagt de weerstand

 

- Vul je micronutriënten aan zodanig dat je lichaam al zijn stofwisselingsprocessen optimaal kan uitvoeren.

 

 1. Verse groentesappen (makkelijk verteerbaar!) of greens (in poedervorm – tarwegras – spirulina…) leveren zeer veel voedingsstoffen (vitamines, mineralen, enzymes…) en helpen ontgiften

 2. Kiemen (makkelijk zelf te kweken)

 

 

- Neem regelmatig een koude douche – dit versterkt het immuunsysteem    ( laat je lichaam geleidelijk wennen aan de koude, maak eerst je benen en borst nat – bouw op tot 30 seconden of meer)

- Doe frisse lucht op, ventileer je huis. Een juiste ademhaling versterkt het immuunsysteem.

 

- Zorg voor voldoende slaap en rust. 

- Ga bewust om met EM straling. (Peter van den Broucke)                                                                     

We leven in een wereld van elektromagnetische straling. Het menselijk lichaam is een subtiel biologisch organisme dat enerzijds goede voedingstoffen nodig heeft, maar dat ook werkt via elektromagnetische signalen. De straling die vanuit de natuur komt, en waaraan wij ons al miljoenen jaren hebben aangepast, heeft een gunstige werking op ons lichaam.  Maar we hebben intussen heel wat kunstmatige stralingsvormen ingevoerd, die inwerken op ons lichaam en waartegen ons systeem moet kunnen reageren om gezond te blijven. Een van de wetenschappelijke pistes, waarom dit coronavirus zich zo snel verspreidt en sommige mensen er extreem kwetsbaar voor zijn, wordt gelinkt met het invoeren van net die technische, man-made EM straling en 5G, zoals gebeurd is in Wuhan, Italië, de VS en andere landen.                                                                                                                                           

Je mag gerust je smartphone, PC of wifi blijven gebruiken. Er zijn immers heel wat nuttige toepassingen en in deze tijd is het in vele landen een van de weinige manieren om in contact te blijven met onze medemensen. Maar ga er bewust mee om.                                                                                                                                                               

Enkele nuttige en praktische tips, die geen geld kosten.

 1. Vermijd het dragen van de GSM direct op het lichaam. Hou je smartphone uit je broekzak en leg hem op minstens 1 meter afstand. Daardoor verminder je alvast met een factor 1000 de stralingsbelasting. Je GSM gebruikt immers dezelfde type straling als een microgolfoven.

 2. Bel met een oortje, liefst niet met Bluetooth, en vermijd bellen met het apparaat aan het oor. Vermijd een zwak signaal (weinig ‘blokjes’), omdat dan je telefoon meer energie zal nodig hebben om te verbinden met de antenne.

 3. Zet de GSM op vliegtuigmodus als je slaapt of rust. Doe dit ook op tablets bv als je je kinderen erop laat spelen.

 4. Zet de Wifi uit ‘s nachts.

 5. Schakel de homespot functie uit op je wifi-signaal.

 6. Schakel Bluetooth uit.  Vermijd GSM in auto en trein. Je apparaat zal immers veel meer vermogen nodig hebben en dat kan je merken doordat het sneller warm wordt.

 7. Vervang, indien mogelijk je DECT telefoon thuis door een apparaat met snoer.

 8. Vermijd elektrische apparaten in je slaapkamer, zoals GSM, TV, radiowekker, babyfoon, elektrisch deken, … . Dit is zeer belangrijk voor kinderen. ’s Nachts gaat je lichaam in een herstelmodus, en dan moet je trachten zoveel mogelijk schadelijke invloeden te weren uit je slaapkamer.

 9. Zorg dat je regelmatig geaard bent. Zo kunnen de positieve ionen, die ons lichaam verzamelt o.a. door electrosmog, uitgewisseld worden voor negatieve ionen vanuit het aardoppervlak. Loop op je blote voeten buiten en ga in de natuur gezonde straling opnemen.

 

- Drink meer water. (Peter van den Broucke)

We bestaan uit 80% water. Water is dus ongelooflijk belangrijk om al onze lichamelijke functies te kunnen uitvoeren. Water heb je nodig om voedingstoffen op te lossen en te transporteren naar de cellen in het lichaam en afvalstoffen uit het lichaam te elimineren via het lymfesysteem. Als je lichaam te weinig water bevat, zal het afvalstoffen moeten opslaan in het lichaam. En dit zal vroeg of laat tot klachten leiden. Je kan water drinken of het uit waterrijke groeten en fruit halen. Alle andere dranken kunnen water niet vervangen. Koffie, thee, frisdrank, alcoholische dranken, melk of fruitsappen zijn geen vervangers van water.  Als je koffie of alcholische dranken drinkt, drijf je water af. Dit kan je best compenseren door het drinken van water. Frisdrank gaat je lichaam sterk verzuren.

- Onderzoek heeft aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden. Zoek redenen om dankbaar te zijn, kijk naar comedies, lach, richt je focus op wat wel goed loopt….

 

- Meditatie en relaxatie-oefeningen hebben een positief effect op het immuunsysteem.

 

- Geniet van deze weken van “verplichte rust”. Wij zijn met ons allen al zo vele jaren gericht op de buitenwereld, op presteren, ons waarmaken naar anderen toe, onze vervulling buiten ons te zoeken, dat we vergeten zijn hoe goed het bij onszelf kan zijn, in onze intieme kring en familie…

Ons immuunsysteem ondersteunen tijdens infectie

- Koorts heeft een functie, stimuleert het immuunsysteem en helpt - door het verhogen van de lichaamstemperatuur - virussen en bacteriën te doden. Gebruik alleen koortswerende middelen wanneer de koorts te hoog wordt of malaise te groot. Neem bij voorkeur paracetamol (tot 2-3 g/dag), aangezien aspirine en NSAID’s (ibuprofen, diclofenac….) mogelijks de kans op ernstige bijwerkingen tijdens een virale infectie vergroten.

- Eet niet te veel of lichte voeding zodat het lichaam zijn energie kan steken in het immuunsysteem in plaats van in de vertering.

- Verder kan je alle tips van hierboven toepassen, behalve uit voorzorg enkele kruiden en supplementen. Wegens de zeldzame complicatie bij een corona-infectie op een cytokinestorm (een extreme reactie van het immuunsysteem) is het raadzaam uit voorzorgsmaatregel de volgende stoffen alleen ter preventie in te nemen en NIET tijdens de infectie:

 1. echinacea

 2. vlierbes

 3. medicinale paddestoelen

 4. vitamine D

 

“We zijn in oorlog”, zei de Franse president Macron. Als dat zo is, dan is het niet met deze onzichtbare, microscopische vijand, maar met onze huidige visie op ziekte en gezondheid, waarin weinig aandacht is voor de basis van gezondheid: voeding, natuurlijke medicijnen, levensstijl en bovenal een gezonde leefomgeving. In plaats van weerloze slachtoffers te zijn, wordt het tijd onze verantwoordelijkheid op te nemen, onze zelfredzaamheid te vergroten, ons terug te empoweren i.p.v. ons te laten beklemmen door angst. We zijn niet weerloos overgeleverd, laat ons focussen op wat we wél onder controle hebben.

 

Sinds een half jaar heb ik mijn praktijk als arts stopgezet om mij toe te leggen op het geven van cursussen over gezondheid en vitaliteit. Ik heb hiervoor alle Vlaamse ziekenfondsen gecontacteerd met de vraag tot een gedeeltelijke tegemoetkoming om de financiële drempel voor mensen te verlagen, maar hiervoor was weinig interesse noch budget. Ook van uit de overheid is er weinig interesse om te investeren in preventieve gezondheidszorg. Minder dan 3 % van het budget van de gezondheidszorg gaat naar preventie. Nochtans hebben studies aangetoond dat 1 euro geïnvesteerd in preventie, de staatskas 4 euro oplevert.

In tegenstelling hiermee, wat gaat deze pandemie ons land kosten, het opvangen van de ernstig zieken, en het herstellen van de economie die momenteel bijna volledig platligt, met een groot deel van de bevolking technisch werkloos?

Is het geen tijd om een aantal vragen te stellen? Om een mentaliteitsshift te overwegen?

Van angst naar vertrouwen? Van slachtofferschap naar zelfredzaamheid? Van afhankelijkheid van autoriteiten naar kennis om zelf toe te passen? Om in de opleiding van artsen meer aandacht te geven aan preventie, voeding, het ondersteunen van de biochemie met natuurlijke stoffen? Om geld te investeren in studies over voeding, kruiden en voedingssupplementen? Om de rol van de arts om te polen van “redder” naar gezondheidsbegeleider? Om te investeren in voorlichting in het onderwijs en in bedrijven, bij kwetsbare bevolkingsgroepen? De oriëntatie binnen de gezondheidszorg te verleggen en onze budgetten te herorganiseren?

 

Dank om deze brief door te sturen aan familie, vrienden of collega’s.

 

Hoopvolle groeten in onzekere tijden,

 

Hilde De Smet

 

I

bottom of page